Wereldkampioene Chelimo en Melly azen op parcoursrecord

Wereldkampioene Chelimo en Melly azen op parcoursrecord

Rose Chelimo – de regerend wereldkampioene op de marathon – start in de Pfixx Solar Montferland Run. Zij krijgt sterke concurrentie, want ook de supersnelle Joan Melly staat aan de start.

Melly is in 2018 de op twee na snelste atlete in de wereld op de halve marathon. Met de deelname van Chelimo en Melly is – bij goed weer – de kans groot dat het parcoursrecord over 15 kilometer verbeterd gaat worden! Namens Nederland zijn Miranda Boonstra en Kim Dillen van de partij.

Twee grote titels
Wereldkampioene Rose Chelimo, geboren in Kenia maar uitkomend voor Bahrein, voegde dit jaar nog een grote titel aan haar erelijst toe. Zij was in augustus in Jakarta de beste op de marathon bij de Asian Games. Chelimo debuteerde in 2016 in Seoul met winst op de marathon. In datzelfde jaar werd zij 8e in de olympische marathon van Rio de Janeiro. Sindsdien heeft deze 29-jarige topatlete belangrijke en overtuigende overwinningen geboekt.

Joan Melly is één van de grote talenten uit Kenia. Zij won dit jaar de sterk bezette halve marathons van Praag en Boston, in snelle tijden. Melly is in staat het parcoursrecord van de Ethiopische Bezunesh Bekele uit 2005 te verbeteren. Alhoewel … dat record staat op 48 minuten en 32 seconden; dat is een hele scherpe tijd. In de rijke historie van de Pfixx Solar Montferland Run zijn zelfs Paula Radcliffe, Lornah Kiplagat en ook Edna Kiplagat nooit in de buurt van die supertijd van Bekele gekomen. Na 13 jaar komt daar wellicht verandering in! 

Nederlandse inbreng
Ook de Oegandese Mercyline Chelangat – zij won in 2017 de Dam tot Damloop bij de vrouwen – en Diane Nukuri – zij heeft voor Burundi al aan drie Olympische Spelen deelgenomen en komt sinds 2017 uit voor de Verenigde Staten – gaan voor snelle tijden. Miranda Boonstra en Kim Dillen zijn de bekendste Nederlandse vrouwennamen in deze 23e editie van de Pfixx Solar Montferland Run. 

Miranda Boonstra werd onlangs in Amsterdam voor de derde keer in haar carrière Nederlands kampioene op de marathon. Kim Dillen finishte vorig jaar in de prestigieuze Berlijn Marathon als tiende en liep toen een hele verdienstelijke 2.33.27.  Zij heeft haar zinnen gezet op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo, op de marathon. 

Terug naar het overzicht

Laatste tweet

Geniet nog even met ons mee met deze aftermovie van de 23e editie van de #MontferlandRun! https://t.co/Md63e8CyjR