Beide parcoursrecords gesneuveld

Terug naar overzicht

01 december 2019

In de Pfixx Solar Montferland Run zijn vandaag zowel bij de mannen als bij de vrouwen de parcoursrecords verbroken.

In de 24e editie verbeterden de Keniaan Geoffrey Koech en de Ethiopische Tsigie Gebreselama de snelste tijden die hier ooit waren gelopen. De vele Nederlandse toplopers die aan de start kwamen, voerden achter de snelle Afrikanen een spannende onderlinge strijd.

Onder ideale, maar koude, weersomstandigheden werd om 12.00 uur het startschot in 's-Heerenberg gelost. Bij de mannen vormde zich direct een kopgroep met daarin alle Afrikaanse toplopers, waaronder de Olympisch kampioenen Consesius Kipruto en Birmin Kipruto, en Geoffrey Koech, die in 2019 de snelste tien kilometertijd ter wereld op zijn naam heeft staan. Over de heuvels van het Montferland werd het hoge tempo gehandhaafd en moesten steeds meer lopers de kopgroep laten gaan. In de eindsprint versloeg de Keniaan Geoffrey Koech zijn landgenoot Josphat Boit en finishte in 42 minuten en 13 seconden. Boit kwam vijf seconden later over de streep. Derde werd de Ethiopier Tesfahun Akalnew op tien seconden van de winnaar. Daarmee bleven drie atleten onder het parcoursrecord van Geoffrey Mutai uit 2012.
Belgisch recordhouder marathon Bashir Abdi werd knap vijfde in 42 minuten 29 seconden en verbeterde zijn persoonlijk record met 1minuut en 11 seconden.

Mohamed Ali werd de snelste Nederlander op de twaalfde plaats in een tijd van 44 minuten en 35 seconden, op twaalf seconden gevolgd door Frank Futselaar. Hierna kwamen Niels Theloosen, Noah Schutte en Bjorn Koreman over de finish in de Molenstraat in 's-Heerenberg.

Bij de vrouwen stonden diverse toploopsters aan de start, waaronder de Ethiopische Tsigie Gebreselama, de Keniaanse specialiste op de halve marathon Joan Melly en de Nederlandse Susan Krumins, de vice-Europees kampioene op de 10.000 meter. Krumins had de koploopsters lange tijd in het zicht en wist op de steilste beklimming van het parcours, de Peeskesbult, goed mee te komen maar moest daarna de Afrikaansen laten gaan. De overwinning ging naar de 19 jarige Tsigie Gebreselama in de eindtijd van 47 minuten en 29 seconden. Daarmee werd het parcoursrecord van Bezunesh Bekele uit 2005 met een minuut verbroken. Tweede werd de Keniaanse Joan Melly op acht seconden achterstand. Derde werd de Ethiopische Rediet Molla op 1 minuut en 27 seconden van de winnares. Susan Krumins miste het podium op twaalf seconden en werd vierde in een eindtijd van 49 minuten en 8 seconden.
In het totaal gingen er vandaag ruim 4000 deelnemers van start.