Overzicht

De Pfixx Solar Montferland Run in ’s-Heerenberg is één van de sterkst bezette en snelste wegwedstrijden ter wereld over exact 15 kilometer. Dit loopevenement bestaat sinds 1996 en heeft met grote winnaars als Haile Gebreselassie, Kenenisa Bekele, Meseret Defar en de Nederlandse Sifan Hassan en Lornah Kiplagat een rijke historie. Ieder jaar staan er grote wereldtoppers en de beste Nederlandse wegatleten aan de start. 

Er is meer dan dat, wat deze wedstrijd tot iets bijzonders heeft gemaakt: de deelnemers hebben het – ongeacht het niveau of de leeftijd – vaak over ‘het unieke karakter’ van de Montferland Run. Dat zit ‘m in de schaal van het evenement, de rustieke omgeving en het prachtige, veelzijdige parcours met haar uitdagende klimmetjes.

Parcours met karakter
Het parcours van de Montferland Run wordt door zowel de recreanten als de geïnviteerde topatleten gezien als een ‘parcours met karakter’. De start is in de directe nabijheid van Huis Bergh (één van de grootste kastelen van Nederland) én de finish ligt in het historische centrum van ’s-Heerenberg. Het parcours slingert door het heuvelachtige landschap van het Montferlandse bos.

Het eerste dorpje dat na 2 kilometer wordt aangedaan is Stokkum (één van de 11 kerkdorpen van de gemeente Montferland). De eerste echte klim – Peeskes Bult – is er na 5 kilometer: er moet dan een hoogteverschil van 42 meter overwonnen worden. Vervolgens is er een lange afdaling en bereiken de lopers het dorp Beek. Na ruim 8 kilometer volgt de tweede beklimming. De Drieheuvelenweg, na de doormkomst in Zeddam, kent nog een paar klimmetjes, maar de laatste kilometer is lekker te belopen want hier loopt de weg naar beneden. De finish ligt in het centrum van ’s-Heerenberg.

Filosofie
De wedstrijd wordt ieder jaar op de eerste zondag in december gehouden. De organisatie streeft er naar dat alle deelnemers – jong en oud, mannen en vrouwen, ervaren en onervaren hardlopers – ongehinderd kunnen genieten van het ‘rondje van 15 kilometer door de bosrijke en rustieke omgeving van het Montferland’. En dat kan alleen als dit hardloop-evenement niet te groot, niet te massaal wordt. Vandaar dat er is gekozen om maximaal 3000 lopers toe te laten.
 
Records
De parcoursrecords van de Montferland Run zijn in handen van internationaal zeer gerespecteerde atleten. In 2007 verbeterde Haile Gebrselassie het parcoursrecord van Kenenisa Bekele. Dit record bleef vier jaar overeind; vanaf 2012 was Geoffrey Mutai met 42.25 minuten de allersnelste. In 2019 verbrak Geoffrey Koech deze tijd en bracht het naar 42.13 minuten. Ook in 2019 werd het parcoursrecord (47.29 minuten) bij de dames gelopen. Tsigie Gebreselama verbrak het 13 jaar oude record van Bezunesh Bekele. Meervoudig wereldkampioene en wereldrecordhoudster Lornah Kiplagat won in 2007 en zorgde met 48.49 minuten voor de beste Nederlandse prestatie in de historie van de Montferland Run. Adbi Nageeye mag zich met een tijd van 43.58 de snelste Nederlander noemen in 's-Heerenberg.

Bijzonderheden
In 2000 liep Kenenisa Bekele een world best time junioren, zijn winnende tijd was 42.42. 
In 2011 liep Philip Langat naar een parcoursrecord, zijn eindtijd van 42.34 was tevens de snelste jaartijd ter wereld gelopen in een 15 kilometer wedstrijd. In hetzelfde jaar stonden beide wereldkampioenen marathon aan de start, Abel Kirui en Edna Kiplagat.
Een ander bijzondere editie was die van 2014, waarin beide wereldrecordhouders marathon van start gingen en wel Dennis Kimetto en loopfenomeen Paula Radcliffe. Voor Radcliffe was het haar eerste wegwedstrijd in Nederland ooit.
In 2019 liep de 19-jarige Tsigie Gebreselama een world best time junioren; haar winnende tijd was 47.29.
In hetzelfde jaar was het Bashir Abdi die met zijn eindtijd van 42.29 de Europese besttijd aanscherpte.