2019

Parcoursrecords sneuvelen

Onder ideale, maar koude weersomstandigheden vormde zich direct na de start bij de mannen een grote kopgroep met o.a. de regerend en voormalig Olympisch kampioenen steeple Conseslus Kipruto en Birmin Kipruto. Uiteindelijk was het Geoffery Koech die als eerste de finishlijn passeerde in een nieuw parcoursrecord van 42 minuten en 13 seconden. De nummers twee en drie Josphat Boit en Tesfahun Akalnew bleven eveneens onder het parcoursrecord van Geoffrey Mutai uit 2012.

De Belgische recordhouder marathon Bashir Abdi verbeterde de Europese besttijd naar 42 minuten 29 seconden.
Bij de vrouwen waren het de winnares uit 2018 Joan Melly en de Ethiopische Tsigie Gebreselama die lang samen richting een eindtijd van 48 minuten liepen. Na een pittige versnelling in de laatste vijf kilometer finishte Gebreselama als eerste in een tijd van 47 minuten en 29 seconden. Daarmee werd het parcoursrecord van Bezunesh Bekele uit 2005 met een minuut verbroken. Tevens liep de slechts 19 jarige een wereldbesttijd junioren. Susan Krumins werd achter Rediet Daniel Molla vierde. Met een tijd van 49.08 is Krumins de één na snelste Nederlander ooit in 's-Heerenberg.
 

2018

Spannende eindsprint

Onder herfstachtige omstandigheden bleef een kopgroep van twaalf atleten lang bij elkaar. Pas in de laatste drie kilometers wist de jonge Ethiopiër Solomon Berihu de kopgroep uiteen te drijven. Ondanks een val net voor de laatste kilometer wist de Oegandees Stephen Kissa in een felle eindsprint Berihu net te verslaan. Beide eindigden in een tijd van 43 minuten en 41 seconden. De Belg Bashir Abdi werd derde, gevolgd door zijn landgenoot en Europees kampioen marathon Koen Naert.

Bij de vrouwen startte de wereldkampioene marathon, de voor Bahrein uitkomende Rose Chelimo en de Keniaanse specialiste op de halve marathon Joan Melly als favorieten. Helaas verloor Chelimo door een val het contact met de kopgroep. Ondanks de zware omstandigheden bleef Joan Melly met haar eindtijd van 48 minuten en 44 seconden slechts twaalf seconden boven het parcoursrecord. Tweede werd de Ethiopische Bekelech Gudeta, voor de Oegandese Mercyline Chelangat. Beste Nederlanders werden Mohamaed Ali en Jacelyn Gruppen.
De organistoren van het eerste uur Carlo en Silvia Jansen ontvingen aansluitend aan de persconferentie een koninklijke onderscheiding.

2017

Spannende slotfase

De Keniaanse marathonloper Daniël Wanjiru brak eerder dat jaar internationaal door met zijn indrukwekkende overwinning in de Londen Marathon. Tot na de afdaling van de steilste klim in het parcours, de Peeskesbult bestond de kopgroep uit zeven atleten, waaronder Wanjiru. Uiteindelijk bleven aan de kop van de wedstrijd een viertal Kenianen tot aan de laatste kilometer bij elkaar. In een eindsprint wist Victor Chumo zijn landgenoot Alferd Barkach met één seconde voor te blijven. Derde werd Noah Kipkemboi voor Daniel Wanjiru.

Mohamed Ali kwam als eerste Nederlander over de finish voor Ronald Schröer en Michel Butter. Butter liep zijn eerste wegwedstrijd sinds zijn spectaculaire 6e plaats in de New York Marathon.
Bij de vrouwen liep de Keniaanse Mary Munanu vanaf de start weg van de overige deelneemsters en bouwde gestaag een voorsprong op. Tweede werd de Oegandese Stella Chesang voor Ruth van der Meijden.

In aanloop naar de Montferland Run werd voor het eerst de Montferland Run Xperience georganiseerd. Medewerkers van sponsors trainden 11 vrijdagmiddagen gezamenlijk voor de 7,5 of 15 kilometer.