Wereldkampioen Sabastian Sawe wint

Terug naar overzicht

Wereldkampioen Sabastian Sawe wint

03 december 2023
Terug naar overzicht

De 25e editie van de 15 kilometer lange Pfixx Solar Montferland Run is gewonnen door de favoriet Sabastian Sawe. De regerend wereldkampioen halve marathon kwam met grote voorsprong als eerste over de finishlijn in ’s-Heerenberg. Bij de vrouwen ging de winst naar het 18-jarige looptalent Medina Eisa uit Ethiopië. De snelste Nederlanders waren Mike Foppen en Maureen Koster.

Onder een winters zonnetje en een temperatuur net boven het vriespunt werd het startschot gelost door Gerard Nijboer. Direct na de start vormde zich een grote kopgroep van negen atleten. Rond het vierkilometerpunt was het Sabastian Sawe die een versnelling plaatste en de leiding nam. Zijn voorsprong zou de Keniaan gedurende de wedstrijd alleen maar verder uitbreiden. Door een snelle laatste vijfkilometer finishte Sawe alsnog in een snelle tijd van 42 minuten en 35 seconden. Het waren de meervoudig Zweeds kampioen Suldan Hassan, de Keniaan Bernard Cheruiyot en de Ethiopiër Mustefa Kedir Tedo die in een spannende eindsprint richting de finishstreep kwamen. Hassan werd uiteindelijk nummer twee en klokte een tijd van 43 minuten en 41 seconden, slechts één seconde voor Cheruiyot. Meervoudig Nederlands recordhouder Mike Foppen werd met een tijd van 44.04 de snelste Nederlander, 32 seconden later finishte zijn landgenoot Frank Futselaar, die een persoonlijk record liep op de 15 kilometer.

Bij het damesveld werd de wedstrijd pas in de slotfase van de wedstrijd beslist. De wereldkampioene marathon Amane Beriso, Medina Eisa (wereldkampioene en wereldrecordhoudster 5000m junioren), Melknat Wudu (winnares Great Ethiopian Run),  Ayandis Mebratu en de Keniaanse Rosemary Wanjiru (winnares Tokyo marathon) beklommen gezamenlijk de eerste serieuze klim, Peeskebult, richting het zes kilometerpunt. Het was Wudu die als eerste moest lossen. De overige vier atleten hielden de wedstrijd tot de laatste twee kilometer spannend. In een zeer snelle eindtijd van 47 minuten en 40 seconden finishte de Ethiopische Medina Eisa enkele seconden voor haar landgenoten Mebratu en Beriso. Beste Nederlandse in het Montferland werd Maureen Koster in een tijd 49 minuten 28 seconden.