Olympisch kampioen Kipruto en Michel Butter starten

Terug naar overzicht

Olympisch kampioen Kipruto en Michel Butter starten

19 november 2019
Terug naar overzicht

Liefst 5 Keniaanse topatleten – met een imposante erelijst – starten zondag 1 december in de 24e editie van de Pfixx Solar Montferland Run.

De bekendste van deze ‘Grote Vijf’ zijn de steeple-specialisten Brimin Kipruto (olympisch goud in 2004 en 2008) én Conseslus Kipruto (regerend olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen). Robert Keter (wereldrecordhouder op de 5 kilometer), Geoffrey Koech (dit jaar de snelste in de wereld over 10 kilometer) en Josphat Boit (tempomaker in de wereldrecordrace van Eliud Kipchoge in Berlijn) azen op de overwinning in ’s-Heerenberg. Bijzonder is ook de deelname van marathonloper Michel Butter. Hij wil in 2020 olympische kwalificatie veilig stellen.

De 24-jarige Keniaan Conseslus Kipruto heerst al vele seizoenen op de 3000 meter steeple. Na zijn wereldtitel bij de junioren in 2012 liep hij een jaar later bij het WK in 2013 – toen nog als 18-jarige – naar het zilver en in 2015 was hij ook goed voor zilver bij het WK Atletiek in Beijing. In augustus 2016 behaalde hij in Rio de Janeiro zijn grootste overwinning door het olympisch goud op te eisen. Daarna volgden nog vele titels: Afrikaans kampioen, twee maal wereldkampioen en in 2018 werd hij kampioen van de Gemenebestlanden. Ook boekte hij 16 Diamond League-zeges.

Diamond League
In 2020 gaat Conseslus Kipruto voor prolongatie van zijn olympische titel. Deelname aan de lucratieve en sterk bezette Diamond League-wedstrijden zit er voor hem en zijn collega-steeple-specialisten echter dan niet in. De IAAF (tegenwoordig World Athletics geheten) heeft – tot grote frustratie van Conseslus Kipruto – besloten om in 2020 de 3000 meter steeple (net als het discuswerpen, het hinkstapspringen en de 200 meter) niet te programmeren. Dit alles heeft te maken met de nieuwe eis van World Athletics om een compacter atletiekprogramma van maximaal anderhalf uur aan de televisiekijker voor te schotelen.

Kipruto debuteert in ’s-Heerenberg op de 15 kilometer. De Belgische nationaalrecordhouder op de marathon – Bashir Abdi – daarentegen, was er vorig jaar in de Pfixx Solar Montferland Run wél bij. Abdi toonde toen al met zijn derde plaats aan dat hij van bijzondere klasse is. Dat bewees hij dit voorjaar opnieuw met een geweldige 7e plaats in de Londen Marathon, in 2.07.03. Daarmee was hij 17 seconden sneller dan de oude nationale toptijd op de marathon uit 1995 van Vincent Rousseau. Dit najaar werd Abdi zelfs 5e in de Chicago Marathon en verbrak hij zijn nationaal record ruim en bracht  het naar een supersnelle 2.06.14. De nieuwe Belgische nationaal-recordhouder Bashir Abdi is al zeker van deelname aan de olympische marathon in Sapporo.

Olympische kwalificatie
Dat geldt nog niet voor Michel Butter. Hij wil na een tegenvallende New York Marathon in het voorjaar van 2020 alsnog olympische kwalificatie afdwingen. In ’s-Heerenberg neemt Butter het over 15 kilometer op tegen twee landgenoten die ook dromen van deelname aan de olympische marathon: Khalid Choukoud en Frank Futselaar. De olympische kwalificatie-eis van NOC*NSF voor deelname aan die marathon is 2 uur 11 minuten en 30 seconden. Andere Nederlandse topatleten in ’s-Heerenberg zijn: Mohammed Ali (4e in de Dam tot Damloop én afgelopen zondag de snelste Nederlander in de Zevenheuvelenloop), Björn Koreman (9e in de Dam tot Damloop) en de in Varsseveld geboren Gert-Jan Wassink.

Net als in de voorgaande edities lopen er enkele jonge talenten, onder wie de Ethiopiër Tesfahun Akalnew, de Kenianen Bernard Soi en Willy Ngetich. Bij de vrouwen neemt de Ethiopische Dibabe Kuma (dit jaar winnares van de Hamburg Marathon) het samen met haar jeugdige en razendsnelle landgenotes Bone Cheluke, Rediet Molla en Tsigie Gebrerufal op tegen de Nederlandse wereldtopper Susan Krumins.