Susan Krumins en Khalid Choukoud starten!

Terug naar overzicht

Susan Krumins en Khalid Choukoud starten!

06 november 2019
Terug naar overzicht

Dit jaar staan vele Nederlandse topatleten aan de start.
Bij de dames zal Susan Krumins voor het eerst in het Montferland lopen.

Krumins werd onlangs tijdens het WK in Doha op de baan knap 7e over 10.000 meter.
Bij de mannen strijden Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Mohamed Ali en Frank Futselaar om de eer van ‘snelste Nederlander’. Choukoud is sinds afgelopen september de nieuwe nationaal recordhouder over 10 Engelse mijlen.

 

In het jaar 2000 zette een piepjonge Kenenisa Bekele met een razendsnelle tijd van 43.09 minuten de Pfixx Solar Montferland Run op de kaart. Nadien reisden vele wereldtoppers – onder wie Haile Gebrselassie, Lornah Kiplagat, Paula Radcliffe en Meseret Defar – af naar ’s-Heerenberg. Ook de Nederlandse topatleten kiezen jaarlijks in de eerste week van december voor de Montferland Run. Susan Krumins – vorig jaar in de Zevenheuvelenloop goed voor een geweldige 47.41 minuten – kan zondag 1 december de snelste Nederlandse atlete in de historie van de Montferland Run worden.
De 48.49 minuten van Lornah Kiplagat uit 2008 lijkt door Krumins voor verbetering vatbaar, want Krumins is een ‘vechter pur sang’. Zij bewijst de laatste jaren bovendien dat de langere afstanden op de weg haar zeer goed liggen. Krumins, dit maal bij het WK in Doha op de baan knap 7e over 10.000 meter, heeft met haar lange, krachtige passen en goede racestrategie in 2018 in Nijmegen veel indruk gemaakt op de 15 kilometer. Eerder dat jaar veroverde Krumins een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen 10.000 meter in Berlijn.

Nationaal recordhouder
Bij de mannen strijden Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Mohamed Ali en Frank Futselaar op zondag 1 december om de eer van ‘snelste Nederlander’. Dit viertal is aan elkaar gewaagd. Khalid Choukoud is sinds afgelopen september (Tilburg Ten Miles) de nieuwe nationaal recordhouder over 10 Engelse mijlen (16,09 kilometer) met 46.18 minuten. Mohamed Ali, geboren in Somalië en sinds enkele jaren in het bezit van het Nederlandse paspoort, was op zondag 20 september de snelste Nederlander in de Dam tot Damloop. Ali finishte knap als vierde en noteerde daar 46.51 minuten over 10 Engelse mijlen.

De 24-jarige Bart van Nunen en de 28-jarige Frank Futselaar behoren tot de ‘nieuwere lichting Nederlandse topatleten’. Zij hebben beiden dit jaar een Nederlandse titel in de wacht gesleept.
Van Nunen werd afgelopen maart in Venlo voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de halve marathon na 1.04.24 en Futselaar veroverde een maand eerder in Emmeloord de Nederlandse titel op de cross. Beide atleten dromen echter van deelname aan de olympische marathon in Sapporo. Om kwalificatie daarvoor af te dwingen moeten beiden hun persoonlijk record flink aanscherpen. Van Nunen debuteerde vorig jaar in Berlijn met een verdienstelijke 2.13.09 en Futselaar noteerde drie weken geleden in de marathon in Amsterdam een prima tijd van 2.14.08 (zilver NK marathon). De limiet voor deelname aan de Olympische Spelen is 2 uur 11 minuten en 30 seconden.