Wereldkampioenen en Nederlandse topatleten aan de start

Terug naar overzicht

Wereldkampioenen en Nederlandse topatleten aan de start

17 november 2023
Terug naar overzicht

Ook dit jaar doen op zondag 3 december  weer een aantal wereldtoppers en Nederlandse topatleten mee in ‘s-Heerenberg. In deze 25e editie zijn bij de vrouwen de Ethiopische Amane Beriso (de regerend wereldkampioene op de marathon) én haar landgenote Medina Eisa de opvallende namen. Voor Nederland start o.a. de sterke, veelvoudig nationaal kampioene Maureen Koster. Bij de mannen starten de huidige wereldkampioen halve marathon Sebastian Sawe en een grote groep Nederlandse topatleten waaronder Mike Foppen en Richard Douma.

Wereldkampioenen
De organisatie is blij met de komst van een groot aantal snelle toplopers. Zo maken de Keniaan Sebastian Sawe (regerend wereldkampioen Halve Marathon) en de zeer talentvolle Ethiopiër Addis Yihune (wereldkampioen bij de junioren in 2022 op de 5000 meter) hun opwachting. Bij de vrouwen zijn de eerder genoemde wereldkampioene Amane Beriso, de 18-jarige Medina Eisa (wereldkampioene en wereldrecordhoudster bij de junioren over 5000 meter), Melknat Wudu en Aynadis Mebratu - alle vier afkomstig uit Ethiopië - in staat om serieus mee te doen voor een verbetering van het parcoursrecord.

Nederlandse top
In deze jubileumeditie mag het een en ander worden verwacht van Maureen Koster (WK-finaliste op de 5000 meter afgelopen zomer, nationaal kampioene op de Halve Marathon in 2022) en Mike Foppen (nationaal recordhouder op de 5000 meter, indoor en outdoor). Beide atleten hebben te kennen gegeven dat zij in deze fase van het jaar - ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs - enkele langere wegwedstrijden willen lopen. De 31-jarige Koster was er in 2016 op de 1500 meter al bij tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, afgelopen seizoen voldeed zij aan de kwalificatie-eis voor deelname aan de Olympische Spelen van Parijs op de 5000 meter. De afgelopen jaren heeft Koster - vooral op afstanden vanaf de 5000 meter - bewezen mee te kunnen strijden met de allerbeste Europese en Afrikaanse loopsters. Op zondag 3 december krijgt Koster in de 25e editie van de Pfixx Solar Montferland Run concurrentie uit eigen land van Jill Holterman (zij deed voor Nederland mee op de marathon tijdens de laatste Olympische Spelen van Tokyo). Bij de mannen moeten Richard Douma (nationaal recordhouder op de weg over 5 en 10 kilometer), Tim Verbaandert (baanspecialist op de 3000 meter, afgelopen maart zesde bij EK Indoor op de 3000 meter) en wellicht ook Luuk Maas (Nederlands kampioen Halve Marathon in 2022, dit jaar tweede Nederlander in Amsterdam Marathon) het Mike Foppen lastig kunnen maken.