Khalid Choukoud gaat duel aan met Abdi Nageeye

Khalid Choukoud gaat duel aan met Abdi Nageeye

A.s. zondag start nationaal marathonkampioen Khalid Choukoud naast olympisch marathonloper Abdi Nageeye. Bij de vrouwen start de Ethiopische topatlete Meselech Melkamu; zij won dit jaar de prestigieuze marathons van Hamburg en Amsterdam. Melkamu is op het allerlaatste moment vastgelegd om het vrouwenveld nog sterker te maken. Deze keuze volgt na de afmelding van olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong die als gevolg van een recent opgelopen blessure helaas niet start.

Razendsnelle tijden
Meselech Melkamu brak in 2004 internationaal door met de wereldtitel over 5000 meter en de cross bij de junioren. Nadien veroverde zij bij het WK Cross tot vijf maal toe het brons. Op de baan maakte zij als seniore vooral furore op de 10.000 meter; door razendsnelle tijden te lopen (een na snelste tijd allertijden) en bij het WK in 2009 in Berlijn op deze discipline zilver te veroveren. De logische overstap naar de marathon volgde in 2012 met een schitterende overwinning in de Frankfurt Marathon. Dit jaar won zij in april de prestigieuze marathon van Hamburg in een zeer snelle 2.21.54 en afgelopen oktober schreef zij de overwinning in de Amsterdam Marathon bij op haar imposante erelijst.

Khalid Choukoud
Het deelnemersveld bij de mannen is met de komst van Khalid Choukoud er nog aantrekkelijker op geworden. Choukoud, die op zondag 16 oktober in Amsterdam nationaal kampioen werd op de marathon, gaat namelijk het prestigeduel aan met de nummer 11 uit de olympische marathon: de Nederlander Abdi Nageeye. Laatstgenoemde is nationaal recordhouder op deze afstand met 43.29 minuten. Hij hield Choukoud in de Zevenheuvelenloop ruim achter zich, maar Choukoud is nu beter hersteld van zijn marathoninspanningen van medio oktober. Ook de nummers twee (Koen Raymaekers) en drie (Wouter Jansen) van het recent gehouden nationaal kampioenschap op de marathon starten in de Pfixx Solar Montferland Run. Het complete podium van het NK Marathon mét kampioen Khalid Choukoud doet dus zondag mee in ’s-Heerenberg.

De Keniaan Bernard Koech – tweevoudig winnaar van de Tilburg Ten Miles – is samen met zijn landgenoten Peter Kiprotich en Frederick Kipkosgei favoriet voor de eindzege in deze 21e editie.

Terug naar het overzicht

Laatste tweet