Abdi Nageeye beste Nederlander in Pfixx Solar Montferland Run

Abdi Nageeye beste Nederlander in Pfixx Solar Montferland Run

Bij de 21e Pfixx Solar Montferland Run is Abdi Nageeye als beste Nederlander in 43 minuten en 58 seconden over de finish gekomen. De altijd goedlachse Nageeye bleef in de vijftien kilometer lange wegwedstrijd Khalid Choukoud ruim voor.

De wedstrijd kende zoals ieder jaar een imposant deelnemersveld met als belangrijkste Nederlandse mannen Abdi Nageeye (11e op de marathon bij de Olympische Spelen in Rio) en Khalid Choukoud (veertienvoudig Nederlands Kampioen).  Tot aan de voet van de belangrijkste beklimming in het parcours, de Peeskesbult na zes kilometer, lag een groep atleten op kop van de wedstrijd, waarin ook de Nageeye en Choukoud een plaatsje hadden. Tijdens de beklimming kregen steeds meer lopers moeite op het tempo van latere winnaar Negasa te volgen. Khalid Choukoud uit Den Haag was een van hen. In de afdaling die volgde kwam hij nog terug tot dicht achter de koplopers maar bij de volgende beklimming moest hij definitief afhaken. Na afloop gaf hij aan last van een rugblessure te hebben gehad. Nageeye kon de koplopers lange tijd wel in het zicht houden maar kwam uiteindelijk net te kort voor een podiumplaats. De wedstrijd werd gewonnen door de Ethiopiër Herpasa Negasa, die een trainingsmaat van Nageeye is. Zijn eindtijd bedroeg 43 minuten en 2 seconden. Tweede werd de Keniaan Frederick Kipkosgei op vier seconden en derde werd de eveneens uit Kenia afkomstige Peter Kiprotich op 38 seconden. Abdi Nageeye finishte vervolgens als vierde in 43 minuten en 58 seconden, slechts 29 seconden achter zijn eigen Nederlands record op deze afstand. Tweede Nederlander werd Khalid Choukoud in 45 minuten en 25 seconden op de elfde plaats. Derde Nederlander werd Wouter Ploeger, op de twaalfde plaats, in 46 minuten en 46 seconden.

De wedstrijd in 's-Heerenberg werd onder uitstekende omstandigheden gelopen. Het zonnige weer zorgde voor aangename gevoelstemperaturen op de windstille stukken, en de licht oostenwind zorgde voor rugwind in de laatste kilometers naar de finish.

Het meest werd hiervan geprofiteerd door de Bahreinse Eunice Kirwa, die bij de vrouwen won. De winnares van het olympische zilver op de marathon in Rio had slechts 48 minuten en 37 seconden nodig om de grote ronde door de heuvels af te leggen. Ze is met deze tijd 's werelds snelste in 2016 in een vijftien kilometerwedstrijd. Tweede werd de Keniaanse Edna Kiplagat. De tweevoudig wereldkampioene op de marathon moest zeventien seconden toegeven op Kirwa. Derde werd de Ethiopische Meselech Melkamu in 50 minuten en 13 seconden. Beste Nederlandse werd Irene van Lieshout. Zij won een mini-duel der lage landen door in 52 minuten en 28 seconden als zesde over de finish te komen. Zevende in de wedstrijd werd de Belgische Veerle Dejaeghere in 53 minuten en 17 seconden, en achtste in de wedstrijd werd Groningse Jessica Oosterloo in 53 minuten en 38 seconden.

 

 

Terug naar het overzicht

Laatste tweet